10-03-18

schrijven tot aan een nat geslacht

...

Dat zal naar de letter dan wel zo zijn, naar de geest kan ik het moeilijk geloven. Ik zie niet iemand naar een schilderij kijken en níets horen, hoe onbestemd ook. Of omgekeerd, naar muziek luisteren en niets zien, hoe vaag ook.

Zoals ik me ook niet kan voorstellen dat we onze geliefden niet tegelijk kunnen zien, ruiken, proeven, voelen en horen – hoe afwezig ze ook zijn, of uitgerekend tijdens hun afwezigheid. Want dan dienen alle middelen het doel: ze weer aanwezig maken. Van de luisterende tong tot de sprekende armen over de herinnerende oren en de blik.

Zelfs tot stil zingende vingers. Vol herinneringen.

Hun gezicht voor de geest wekt gelijk hun geur. Hun geur wekt dan weer hun stem, hun stem leidt naar hun oogopslag, hun oogopslag brengt me bij hun bewegingen, enzovoort.
...

Niemand kijkt met alleen maar zijn blik, toch? Ziende halen we al onze neus op. En niemand geeft een hand zonder aan te zien, en intussen te ruiken wie die hand aanneemt, toch? Al ziende horen, voelen, proeven, raken we aan en gissen we.

En al helemaal geen minnaar (m/v) – geen Romeo en zijn Julia of omgekeerd – die niet bij de minste aanblik of bij een zweem van geur in de buurt elk zintuig aangesproken weet.

En ik zeg niet zomaar ‘aangesproken’. Want hoe vaak niet heb ik intussen gehoord dat voor de andere kant – zowel die van de zingende sirenen als die van de gewone toehoorders – de stem zoveel meer oproept dan de stem alleen.

De stem spreekt zowat alle zintuigen aan, tot en met de onderste. Van stemmen worden naar verluidt zelfs geslachten nat.
...

Het weekblad DS - Si & la - Bernard Dewulf - 10 maart 2018


                                                               °°°

 

 

Van lezen krijg ik goesting en honger.
Honger naar woorden.
Goesting in schrijven.

Soms hoor ik schrijvers klagen.

Dat het zweten en werken is.
Dwangarbeid.
Alsof ze gestraft zijn.

En in een Jappenkamp zitten.

Gelukkig hoorde ik nog maar pas
Stephen Fry die niet zonder kan.
Geen groter geluk. Geen zaliger afzien

dan schrijven. Schepper naast God.

 

 

 

PS.
Waarom blijven ze ermee doorgaan? Schrijven. Brrr.
Flagellanten die zich geselen om de hemel te verdienen.
Of het slijk der aarde: geld. Bwah.

Ik weet het niet.

Maar ik luister dan sceptisch naar hun sermoen.
Als een ongelovige Thomas.
En kijk met jaloezie naar hun afgewerkt product.

Hun zweet en tranen. En geslacht.


346806

Post een commentaar