22-02-18

en dan is er reclame - vergeet de tulpen niet

 

Met dank aan HLN

 

rik torfs

 

 

 

Rik Torfs

COLUMN | Expert in de liefde

 

Het kan wat meer zijn dan anders door Valentijn en 'Blind Getrouwd', maar wat wordt er toch eindeloos over relaties gepalaverd! Over gevoelige plekken, gevoelens en gevoeligheden. Verschrikkelijk. Je zou voor minder het verplichte celibaat promoten, leve de paus.

Experts, die er doorgaans zelf wat zorgelijk uitzien, struikelen over elkaar om ons met goede raad te overstelpen. Mythes die je moet vergeten, technieken die je moet aanleren. De plicht om origineel te zijn. "Overspel kan goed nieuws zijn", las ik in de krant. Als u deze techniek nog niet hebt gebruikt om uw partner te verrassen, moet u ze beslist uitproberen. Dat is eens wat anders dan dat eeuwige boeketje tulpen.

Al die experts. Vaak zijn ze zelf gescheiden, ook dat is goed nieuws: "We moeten fouten durven te maken, daar kunnen we uit leren." Nog zo'n dooddoener van onze tijd. Neem nu een voetbaltrainer die fouten maakt. Hij zal eruit leren hoe vlug hij ontslagen wordt. Ook als hij geen fouten maakt trouwens.

Opvallend: experts in de liefde zijn er bij bosjes, experts in vriendschap nauwelijks. Toch duurt liefde vaak kort, en houdt vriendschap een heel leven stand. Ze begint op de kleuterschool tussen kindjes zonder enige expertise. Samen op de schommel. Samen luisteren naar een verhaal van de juf. Samen boos zijn op haar. Samen een pelikaan bekijken in de zoo. Het kan ook een pinguïn zijn. Er zijn geen regels en geen kneepjes.

Het rare van vriendschap is dat wanneer je vriend met zijn partner breekt, je het toch voor hem opneemt, ook al vind je haar sympathieker. Vriendschap heeft iets onvoorwaardelijks. Het hoeft niet allemaal fantastisch te zijn. Je hebt geen experts nodig om aan elke dag een bijzondere glans te geven. Ook kwade dagen zijn goede. Zoiets maakt het leven geweldig, zelfs op momenten dat het heel gewoontjes is.

08:44 Gepost in Dagboek | Tags: rik torfs | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook

Post een commentaar