10-10-17

Elke dag een dag als een perzik.

 Ik moest mijn dichtersvriend bekennen dat ik het meest was geraakt door de levenskunst van Jan Wolkers. Zijn vitaliteit. Nadat Jan als jongen van het geloof viel, geen heilsgedachte meer koesterde van de god zijns vaders en het uitzicht op het hiernamaals verloor, heeft hij elke dag op aarde op volle kracht geleefd.

Niet alles wat Wolkers heeft gedaan en gemaakt strekt tot aanbeveling. Laat staan dat ik het zou willen navolgen. Maar de gloedvolle intensiteit waarmee hij leefde, zijn opgewonden hartenklop die in alles doorklinkt, heeft van het schrijven van zijn biografie een fantastisch avontuur gemaakt.

Uit de stapel met Wolkers' dagboeken, die hier op mijn schrijftafel ligt, kies ik er blind één uit. 1970. Ik sla hem open in het midden. Donderdag 27 augustus. Zwierig handschrift.
'Om 1 uur even naar het IJsselmeer bij Muiden. Prachtig weer. Lichte mist en warme zon. De slootjes zijn knalgroen van het kroos. Rooie appeltjes drijven erin in de buurt van boerderijen. De boerenkool staat al ergens in een moestuintje dik en kroezig te velde. Als je de warme dijk beklimt en je komt er bovenop hoor je ineens het water klotsen en meteen de wind en de koelte.
Karina gaat in Chandler liggen lezen. Ze zegt, voorlezend: 'It was a peach of a day.'
Karina gaat even zwemmen, naakt, terwijl ik foto's neem. Mijn Missouritrui in de bomen.'


Ik vis een van die foto's uit het archief en kijk ernaar.

Elke dag een dag als een perzik.

...
Onno Blom werkt aan de biografie over Jan Wolkers. Voor de Volkskrant houdt hij daarover een dagboek bij - waarvan we in zoveel delen de notities presenteren.
Bron: Memoires van een biograaf - Onno Blom

                                                                  °°°

Waarom zou ik dit beeld aanvullen met woorden.
Ze zouden slechts hinderen. Overbodig zijn.
Je afleiden van de essentie.

De schoonheid van naakt. Van een ontklede vrouw.

Maar kan ik wel zuiver zien?
Ik ben misgroeid. Opgevoed met zondigheid. En bekoring.
De zonde van de vrouw. En de begeerte.

Terwijl zij goddelijk schoon is. Een hemel van verlangen en gemis.


 

 

De commentaren zijn gesloten.