25-06-17

de brief

De brief wilde niet geschreven worden, maar het gebeurde toch, een brief heeft niets te zeggen over zijn schepping. Het werd een liefdesbrief van een jongeman die het begeerde meisje ontmoet had in een hotel in Kloosterburen, waar zij als waddenloopster logeerde (en hij ook).
Brieven leiden een ander leven dan mensen, ze bestaan al voor ze geschreven worden. Deze brief had bezwaar tegen zijn komende bestaan, omdat hij al wist dat er een pijnlijk antwoord zou komen. (Brieven zitten vast aan hun antwoorden.)
De jongen en het meisje hadden bij hun eerste ontmoeting inderdaad een grote kans om een duurzaam liefdespaar te worden, maar het toeval zat ze in de weg. Zij was kort tevoren door een opmerking in het dagboek van Katherine Mansfield getroffen. (Ja, dat is het woord: getroffen.)

‘Wat ik nodig heb, is macht, rijkdom en vrijheid. Het is een hopeloos, smakeloos dogma dat liefde het enige is dat telt in de wereld, zoals vrouwen dat van generatie op generatie wordt ingestampt en ons gruwelijk belemmert.’

Deze woorden waren bij de waddenloopster ingeslagen (als een bom). Zij citeerde ze in haar antwoord aan de jongen die werkelijk indruk op haar had gemaakt en die ze juist daarom wilde ontlopen. Hij gaf niet op, hij bombardeerde haar met brieven. Zij zweeg, ze hield zich bij het dagboek van Katherine Mansfield.

Dagboek - A. L. Snijders schrijft elke week een (*) Zeer Kort Verhaal
Het weekblad van De Standaard - 24 juni 2017

                                                                       °°°


Dit Zeer Kort Verhaal ontroert me.
Bedroeft me zelfs.
Het eeuwige dilemma tussen

avoir et être.

Ik ga er geen uitleg bij verzinnen.
Lees maar.
Lees het tweemaal. Of nog meer.

Er staat wat er staat.


 

a. l. snijders
Stichting BekeerlingPS.
In tegenstelling tot mijn gewoonte, heb ik dit korte verhaal integraal gekopieerd
uit De Standaard.
U zou het anders niet begrijpen, vrees ik.

Ik hoop dat De Standaard dit niet ziet als een diefstal, maar als een vorm van dankbare publiciteit.
321553

De commentaren zijn gesloten.