16-03-17

De oude man en de lente...

 

 

De oude man en het bed

De foto van de oude man die op de rand van zijn bed, in het kapotgeschoten Aleppo, een pijpje zit te roken en naar muziek luistert, ging de voorbije dagen de wereld rond. Duizenden mensen werden erdoor gegrepen. Door het zachte licht dat door de kapotte ramen valt. Het puin op de grond. De aan flarden gereten gordijnen. De ooit chique meubelen.

De vergane glorie. Want Mohammed Mohiedin Anis, in Aleppo beter bekend als Aboe Omar, was voor de oorlog een zeer welvarend man, vertelde fotograaf Joseph Eid van het persbureau AFP aan de Washington Post. Anis spreekt vijf talen, studeerde geneeskunde in Spanje, werkte in Italië en had zijn eigen bedrijf.

...

Maar Anis had niet opgegeven: ‘Niets zal me tegenhouden om alles weer op te bouwen, om weer te gaan leven. Hier ben ik geboren, en hier zal ik ook sterven.’ Toch was ook hij enkele weken weggevlucht voor het geweld. Hij was net terug. Het puin lag nog in zijn slaapkamer. Anis ging op het bed zitten. Hij vertelde dat hij van klassieke muziek hield. De oude platendraaier werkte nog, verzekerde hij hen, ook al had hij hem met plakband moeten repareren.

Eid stond, naar eigen zeggen, eerst een poosje te kijken en te luisteren voor hij afdrukte. ‘De muur zou instorten. Ik weet niet wanneer. En hij luisterde naar muziek. Hij rookte zijn pijp.’ (kdr)

Kopie met dank aan  De Standaard - 16 maart 2017

                                                         ...

 

          Ooit was er een Arabische lente...

 

 

 

 

De commentaren zijn gesloten.