09-12-16

vraag het aan de schemering

 

Geen kunst zo laagdrempelig als de fotografie. Zeker met de huidige technologie maakt een klein kind stoemelings een meesterwerk. Grote moeilijkheid is om systematisch te excelleren en een eigen signatuur te creëren.
De Luikse Lara Gasparotto, nog altijd maar 27, is zo’n witte raaf. Zielsverwant van Anders Petersen, JH Engström of Nan Goldin, maar stilistisch alleen haar eigen kapitein.

Fotografen moeten het met exact dezelfde wereld doen als u en ik. Alleen zien ze er meer in, en halen ze er meer uit. Gasparotto heeft de gave om de impact van het moment en de plek op haar hart en hoofd schijnbaar simultaan te vertalen in haar foto’s – de vreugde, het verdriet, de verwarring en vervreemding, het verlangen of het gevoel van vrijheid.

Dat was al zo in haar debuut, Sleepwalk (2009). Passende titel voor een boek vol beelden die afkomstig lijken uit een universum tussen waken en slapen in. Een wereld waarin jonge, vaak goddelijke lijven een hoofdrol spelen en hard gaan, met vallen en opstaan. Ook dat vallen gebeurt met volle overgave. Het decor is een magische, overweldigende natuur. Met dat boek wou Gasparotto naar eigen zeggen ‘herinneren aan de schoonheid van het alledaagse rondom ons’, ons doen terugdenken aan al geleefd leven, ‘zodat je je eigen biografie ziet in mijn werk’.
...

Gasparotto reist de wereld af zonder kompas en lijkt het meest thuis te komen als ze verdwaalt. Wat ze dan vindt, staat niet op de kaart. Wat het betekent? Vraag het aan de schemering.

Uit: Fotografie - Jan Desloover - De Standaard der Letteren
9 december 2016

 

 ...

 

Alsof de tijd
geen aandacht heeft.
Voor trage dagen.

Een badkuip waarin ik verdrink.

Ogenblikken
hol ik achterna.
Met woorden. Om gisteren te bewaren.

Omdat ik anders niet besta. Vandaag.

Te verwaarlozen. Ben ik.
En beperkt houdbaar.
Daarom schrijf ik mij neer.

Tot aan morgen. En dan herbegin ik weer.

 

 

Jij bent mijn signatuur
mijn schemering

je passen bewaar ik op straat
je lippen in een herinnering

tot aan de avond
en dan verzamel ik je

in mijn trouwe slaap, tot ik je weer wakker maak.

 

 


PS.
U en ik. Wij hebben 26 letters.
Maar wat doen wij ermee?

Wat is uw signatuur?
Herken ik u op papier?

Zoals ik u zie gaan op straat.
Terwijl ik op een terras u gadesla.

 

 

 298530

 

De commentaren zijn gesloten.