10-07-16

Van stuifmeel tot stamper

 

 

And all we have, in the end, are the choices we make.’ (Naomi Alderman.)

 

 

Koos ik jou
of werd ik verleid
door het ogenblik

en overgeleverd aan de blauwdruk van mijn brein

lag jij in de lijn
van mijn leven
nog voor ik je kende

en zocht jij mij

tot ik je tegenkwam
in een bekoring
van het toeval

en vielen wij als sneeuwvlokken uit de hemel.

 

 

 PS. Uit Wiki:

Wij zijn ons brein. Van Baarmoeder tot Alzheimer is een populairwetenschappelijk boek van hersenonderzoeker Dick Swaab. Het boek stond in Nederland 4e op de bestsellerslijst van 2011

Dick Swaab reist in het boek rond in de menselijke hersenen, en geeft een beschrijving op eenzelfde manier als Geert Mak Europa rondreisde en beschreef in zijn boek In Europa. De auteur bezoekt de diverse hersendelen en legt uit wat het precieze effect is op de menselijke lichaamsfuncties en gedachtewereld als ze afwijken van de standaard.

In het nature-nurture-debat legt de auteur veel nadruk op de gebeurtenissen tijdens de embryonale ontwikkeling. Auteur Aldous Huxley schreef daar in 1932 al een klassieker over: Brave New World. Bij de conceptie ontvangt de boreling zijn genetisch materiaal, maar tijdens het verblijf in de baarmoeder en ook nog eens bij de bevalling worden de hersenen voortdurend blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Stoffen zoals alcohol, nicotine, medicijnen en drugs beïnvloeden het ontwikkelend brein van de nieuwe mens. De auteur onderbouwt tevens zijn theorie dat een moeilijke bevalling meestal op het conto van de boreling moet worden geschreven.

Dus niet alleen de genen maar ook het milieu in de baarmoeder beïnvloeden de ontwikkeling van onze hersenen. Als dat vastgesteld is, reist de auteur de hersenen langs om overal aan te geven waar het mis kan gaan en hoe dat zich uit. Veel ziekten en ziektebeelden komen langs, zoals bijvoorbeeld diabetes insipidus en depressie, maar ook de seksuele geaardheid [3] en anorexia worden gelokaliseerd en vanuit de aangetroffen situatie in de hersenen verklaard.

 

 284172

De commentaren zijn gesloten.